Presse

Pressekontakter
 

altGeneralsekretær
Knut H. Peterson

knut.peterson@ncf.no
958 25 660

 

Inntil 80 000 vet ikke at de har cøliaki

altFungerende redaktør / kommunikasjonskonsulent

Tone Amundsen Nyvold

tone.nyvold@ncf.no
402 10 538


 

altRådgiver ernæring
Lise Friis Pedersen

lise.pedersen@ncf.no
934 20 292



Foto: Bård Gundersen


Logo (jpg)

altalt


Noen fakta:

  • 7-8 % av befolkningen tåler ikke gluten. 1-2 % har cøliaki, 5-7 % har ikke-cøliakisk glutensensitivitet, svært få har DH eller hveteallergi.
  • Ca. 100 000 personer har cøliaki, men kun 20 % av disse har fått en diagnose. Det vil si at ca. 80 000 personer går rundt med plager de ikke kjenner årsaken til.
  • Gluten er protein som finnes i hvete, rug og bygg og alle varianter og hybrider av disse kornsortene som durumhvete, spelt, emmer, enkorn, tritikale og kamut.

Mer om:

Brosjyre

Aktuelle saker

gF1 2019 ny.JPG

Medlemsbladet glutenFRI

I denne utgaven kan dere lese om ny og spennende norsk forskning på cøliaki og om oppfølging av barn.  I denne utgaven kan dere lese om Sine Stokke som både er cøliaker og vegetarianer, og sammen med mamma Linn, deler hun sine beste oppskrifter. Og til dere som ønsker å lage smakfull god mat i én gryte, har vi flere gode oppskrifter med både kjøtt og fisk. Håper det smaker!

fatigue.jpeg

Fatigue ved cøliaki – en ofte oversett plage

Ved Stavanger universitetssykehus forskes det nå på sammenhengen mellom cøliaki og fatigue.

Mel forside.png

Månedens produkt - mars

Møllerens Grov Melblanding er et grovt bakemel som egner seg godt til baking av alle typer bakverk som brød, rundstykker og scones.

vedtak.jpg

Nytt vedtak i grunnstønaden

De som får grunnstønad grunnet fordyrende kosthold, mottar i disse dager brev fra NAV med informasjon om nytt vedtak i forbindelse med grunnstønaden. Dette fordi stortinget vedtok reduserte takster i forbindelse med statsbudsjettet for 2019. De nye takstene gjelder fra mars 2019.

wheat-1327754_960_720.jpg

Hvetestivelse - elsket og hatet

Hvetestivelse kan være til hodebry for enkelte. Men hva er egentlig hvetestivelse? Og er det trygt for cøliakere å spise glutenfri hvetestivelse? 

nav.png

Nå reduseres grunnstønaden

I disse dager får alle som mottar grunnstønad brev fra NAV med informasjon om at grunnstønaden reduseres fra 1. mars. Her får du litt informasjon og hjelp til å forstå brevet.

Klikk på logoene for mer info